a
Don’t _miss

Wire Festival

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam blandit hendrerit faucibus turpis dui.

<We_can_help/>

What are you looking for?

a
>2020

Sarajevo TechLab2 (2020)

Proglašeni pobjednici
javnog poziva Start It Up

Druga po redu poslovno – tehnološka konferencija BH Telecoma pod sloganom #stayconnected je održana u epidemiološki prilagođenom prostoru Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, a otvorena je prigodnim obraćanjem federalnog ministra za promet i komunikacije Denisa Lasića.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman je u obraćanju na početku konferencije podsjetio na 05. septembar 1993. godine kada su, u najtežim uslovima razaranja, agresije i opsade, zaposlenici tadašnjeg JP PTT BiH prekinuli telekomunikacijsku blokadu i uspostavili prvu međunarodnu vezu Sarajevo-Basel, korištenjem međunarodnog koda 387.

Na konferenciji su predstavljene i aktivnosti BH TechLab platforme, kao jednog od projekata podrške BH Telecoma start-up sceni, te su proglašeni pobjednici javnog poziva Start It Up koji je kompanija objavila prošle godine.

Prvu nagradu u iznosu od 50.000 KM osvojila je kompanija Devoted d.o.o. Sarajevo za projekat „Herald – industrijska IoT platforma“. Drugoplasirana je kompanija OD Vista Design Jajce sa projektom „Viona – smart environment technology“ kojoj je uručena novčana nagrada u iznosu od 30.000 KM, dok je kompaniji Smart Business Solutions d.o.o. Sarajevo za projekat „Doktor kad mi treba“ pripalo treće mjesto i nagrada u iznosu 20.000 KM. Svi nagrađeni su, pored novčanih nagrada, dobili i usluge BH Telecoma u vrijednosti od 2.755 KM.

„Cilj daljeg ulaganja u razvoj BH TechLab platforme je da, oslanjajući se na tržišnu snagu BH Telecoma, naši agilni timovi zajedno sa mladim poduzetnicima, dođu u fazu u kojoj ćemo na tržište izbacivati kvalitetne proizvode. Nama od ovih mladih ljudi trebaju ideje, agilnost i neopterećenost korporativnim pravilima, a njima treba naša finansijska snaga, kredibilitet i pristup tržištu. Zajedno to čini win – win situaciju“, rekao je izvršni direktor za razvoj poslovanja Muamer Hadžović koji je svim dobitnicima uručio prigodne čekove.

Konferenciju su, putem Microsoft Teamsa, pratili i poslovni partneri BH Telecoma iz kompanija SyS Company, Mibo Komunkacije, BS Telecom Solutions, Comtrade System Integration, QSS, Verso, Microsoft BiH, Cisco i Oracle BH. 

Isan Selimović, direktor kompanije QSS, je tokom video javljanja izrazio zahvalnost svih poslovnih partnera iz ICT industrije BH Telecomu i naglasio značaj otvorenosti tehnološkog lidera u oblasti telekomunikacija kao ključni osnov za kreiranje zajedničkih komunikacijskih rješenja na tržištu.

Budite dio Sarajevo TechLab4!